Beliggenhet Info

Skudeneshavn ligger på sørspissen av Karmøy, med Nordsjøen rett utenfor stuedøren. Det er en gammel sjøfartsby, en av de store sjøfartsbyene i Norge i seilskutetiden, målt etter folketallet. Det meste av den gamle bebyggelsen er bevart, og Skudeneshavn ble for noen år siden kåret til stedet med den best bevarte trehusbebyggelse (etter Lyngør). Videre er den kåret til Norges Sommerby.

Hver sommer, den første uken i juli, arrangeres ”Skudefestivalen” Det er en av Norges største kystkulturfestivaler, med 35 000 besøkende og 600 tilreisende båter.

Gjennom alle år, har en stor del av befolkningen i Skudeneshavn levd av sjøfart og fiske. Dette var også tilfelle da 2. verdenskrig startet. Nærmere 150 av distriktets innbyggere, tjenestegjorde i Den Norske Handelsflåte, ved krigens utbrudd.

Etter krigen har Skudenes Sjømannsforening etter beste evne forsøkt å gi krigsseilerne den honnøren de fortjener. Bl.a. er det satt opp en minnetavle i foreningens lokaler med bilder av alle fra Skudeneshavn som seilte under krigen.

I 2005 fikk Skudenes Sjømannsforening besøk av Norges konsul i Halifax, Nova Scotia, Steinar Engeset. Han fortalte om et arrangement (Convoy Cup) som siden 2002, var avholdt i Halifax, og senere også i Risør, til minne om Den Norske Handelsflåtens og Den Norske Krigsseilers innsats, under 2. verdenskrig. Han oppfordret oss til å få istand en tilsvarende markering i Skudeneshavn. Vi tok utfordringen, fikk igang et meget godt samarbeid med Karmøy Seilforening og den første regattaen gikk av stabelen sommeren 2006. Siden er dette blitt en årlig begivenhet.

Vi har hvert år hatt stor hjelp av Den Norske Marine. De har stilt med et fartøy, som tar gjenværende krigsseilere med ut på regattahavet under seilasen. På kvelden har vi en minnesamling hvor krigsseilerne er våre hedersgjester og hvor vi har hatt kjente historikere og også krigsdeltakere, som foredragsholdere. Tilbakemeldingen fra de gamle veteraner har vært udelt positive. De gir uttrykk for stor takknemlighet for at det endelig er noen som gir dem honnør for den innsatsen de gjorde under 2. verdenskrig.

Dette året vil vi utvide minnemarkeringen ytterligere, ved å arrangere en ny regatta Convoy Cup North Sea Race. For å få dette til, er to nye aktører kommet med i samarbeidet, Stord Seilforening og Orkney Sailing Club. Denne nye regattaen starter fra Skudeneshavn 5.juli og går til Kirkwall, Orkney Islands.

Under oppholdet i Skudeneshavn, vil det bli diverse sosiale aktiviteter for regattadeltakerne, og vi er sikre på at deltakerne også vil bli tatt vel imot i Kirkwall. Alle som vil delta, er hjertelig velkommen til Skudeneshavn, første helgen i juli 2009.

 

 

Convoy Cup Komitèen Karmøy

Per K. Vik

Formann